Design for change

“Design for change”, es va crear al 2013 amb la il·lusió de contribuir a evolucionar l’educació. Amb els anys, l’organització sense ànim de lucre, s’ha consolidat com a referent en emprenedoria social, creant una xarxa connectada de docents i alumnat de 400 organitzacions educatives, gràcies a que aporta un marc pedagògic on és possible integrar altres metodologies: una estructura que proveeix d’eines per enfrontar-se a reptes seguint un procés definit inspirat en el Design Thinking, que ja ha donat l’oportunitat a més de 28500 infants i joves de posar en pràctica les seves pròpies idees per canviar el món. Actualment, l’organització està present en més de 65 països i està reconeguda per Nacions Unides com impulsora dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

A la classe de P4 han participat d’aquest projecte però de manera totalment adaptada. Per l’edat dels alumnes, s’ha fet tot en gran grup de manera col·lectiva. I degut a la pandèmia, no hem pogut sortir al carrer i veure el nostre entorn proper i les seves necessitats que té aquest, així que s’ha adaptat el projecte per a convertir als alumnes en agents de canvi per a millorar la seva aula, ja que és el seu entorn més proper. De qualsevol manera, la idea ha estat poder enfortir les capacitats dels alumnes, resolent un repte. 

La pregunta era: “Què necessitem a la nostra classe per tal de millorar-la?”

Els alumnes de P4 ho tenien molt clar, tenint en compte la seva edat, després de fer una pluja d’idees en forma de “pictogrames” improvisats segons les seves propostes, gairebé per unanimitat, l’única necessitat que han vist ha estat falta de joguines, i alguna mascota que fos un ésser viu. En aquesta pluja d’idees totes les idees són bones i acceptades, però la persona que va dir que un ocell, després va recular perquè li agradava més la idea de les joguines, a més a més, li feia pena tenir un ocell a l’aula durant la nit i no volia que l’ocellet tingués por degut a la foscor.

Després d’aquesta pluja d’idees, es va fer un recull de totes les joguines que tenim a l’aula, els alumnes les van observar i es van fer votacions fent servir un gomet per alumne, que enganxaven a la proposta que més havia agradat a cadascú.

La proposta guanyadora, va estar la del teatre. Després de veure alguns exemples per internet,  van dibuixar un “prototip” del que seria el seu teatre.

Ara només faltava posar-ho en pràctica, i per això, van pintar una caixa de cartró gran, la van decorar i el resultat ha estat increible!

Ha  donat molt valor seu teatre perquè és una joguina que han elaborat ells mateixos i estan tan motivats que estem construint altres titelles de paper que plastificarem i posarem un pal per fer més obres de teatre.

Esperem que de cara a un futur, puguem convertir els nostres alumnes en agents de canvi per a millorar el seu entorn més proper fora de l'escola. Mentrestant, podeu veure un recull de fotografies i un petit vídeo d’una de les representacions teatrals del repte plantejat a l'aula.

Compartir

Sobre nosotros

La nostra escola, fundada l'any 1951 per les Religioses Trinitàries de Mallorca, és un col·legi catòlic concertat, que proposa la cultura catalana i els valors evangèlics com a eix primordial: l'amor fratern, el respecte dels drets humans, la llibertat, la justícia, solidaritat, etc. És per això que l'educació es basa en la cultura religiosa, tenint com a referent Déu.